Blog >> Článek

Sbírání známek

Sbírání známek

Tématická filatelie

Vděční sběratelé známek jsou děti, které mají rádi obrázkové motivy, a tak téměř vždy provozují tzv. tématickou filatelii. Fantazii se meze nekladou, a tak děti kromě obecných témat jako fauna, vesmír nebo sport, často sbírají konkrétnější témata jako jsou psi, olympiské hry, lokomotivy nebo animované známky. Dětem většinou nejde o nijak ucelenou sbírku a navíc nepotřebují ani drahé známky, jde jim hlavně o obsah. Jsou tací, kterým sbírání známek vydrží a zůstanou u tématické filatelie až do dospělosti. Jiní přejdou třeba na filatelii geografickou, což je nejčastější forma sbírání zmámek.

Geografická filatelie

Geografická filatelie je sbírání známek dle světadílů, jednotlivých států či historických území. U nás se filatelisté pochopitelně nejvíce zaměřují na Československo, Českou republiku, případně Slovensko. Mezi oblíbené státy ke sbírání patří v našich končinách i Spolková republika Německo, Rakousko či Francie, z mimoevropských jsou to Spojené Státy Americké nebo Kanada. Oblíbené jsou též již zaniklé státy, kde je rozsah celé sbírky předem daný. Mezi ně patří například Protektorát Čechy a Morava, Německá demokratická republika, Německá říše nebo Sovětský svaz. Většina filatelistů, kteří chtěj mít skutečně hodnotnou sbírku sbírají tzv. čisté známky, ale jsou i tací, kteří považují razítko za přidanou hodnotu dělající ze známky unikátní kus. Čisté známky bývají obvykle dražší, což se projevuje především u známek z období vzniku poštovních známek v dané zemi. Sbírka celého státu tak může vyjít na nemalé peníze, což je nemilé u kompletování, ale je o to příjemnější u prodeje takové sbírky. Ti největší odvážlivci pak sbírají celé světadíly nebo dokonce celý svět. Taková sbírka se ale v podstatě nedá dokončit během jedné generace, a to i přesto, že ji ukončíte nějakým rokem.

Koloniální filatelie

Kromě toho je velmi oblíbeným okruhem známek sbírání koloniálních zemí, ať už všech nebo jen britských, francouzských nebo třeba portugalských. Sběratel koloniálních známek má velkou výhodu v tom, že tento okruh je oblíbený mezi filatelisty na celém světě, a tak může své přebytky vyměňovat s opravdu velkým množstvím filatelistů. Ještě lépe je na tom pochopitelně ten, co sbírá celý svět, ale jak už jsem uvedl, je to již skutečně velký záběr, který je nad síly většiny sběratelů. Na druhé straně spektra jsou specifické filatelistické okruhy z nichž ještě poměrně obvyklý je sbírání prvních známek jednotlivých zemí, jako například sbírka prvních vydání známek Austrálie a Oceánie jednoho z filatelistů na zdejším portálu.

Filatelie s naším portálem

Ať už se Vy nebo Vaše děti zaobíráte sbíráním jakéhokoliv okruhu známek, náš portál se Vám snaží tento koníček usnadnit. Můžete si označit jaké známky vlastníte, jaké Vám ještě chybí, prípadně jaké máte na výměnu. Svou sbírku tak můžete mít pořád u sebe, aniž byste ji museli fyzicky nosit. Zvlášť to oceníte například na burze nebo když budete chtít někomu svou sbírku či chyběnku ukázat, jednoduše mu pošlete odkaz nebo ji můžete sdílet na sociálních sítích.

Pro aktivní filatelisty nabízíme možnost se s námi podílet na rozšiřování katalogu známek. Jednoduše můžete vložit známky, které v katalogu chybí a vy si je proto nemůžete označit ve své sbírce. Také můžete samozřejmě nahrávat obrázky známek, které v katalogu již jsou, ale ještě nemají svůj obrázek. K tomu dokonce máme provizní program. Díky němu si můžete vydělat na známky, které ve Vaší sbírce dosud chybí.

09. 09. 2019
Tomáš Rychetský